13 Disember 2013

Diari Memori Saya (kononnya..)

Bismillahirrahmannirahim dan Assalamualaikum

♦ 8 Disember 2013

Actually, I want to tell something to all my people loved. I knew that I always miss something and someone. I hope the sadness ends with the happiness. My special friend will leave me and I hope that he always remember me. I don't know. I want to cry about him. I miss him as my bestie. But, he don't want to make me as his bestie. I don't why. But, I'm sure he was changed. He always try to make me in sadness even I don't disturb him. Actually, what his motive.. huh? Tell me why? I really want to know it.

♦ 11 Disember 2013

Bila terdengar je lagu Memori Tercipta. Actually, ni lagu first favourite saya. Second favourite, Rindukanlah. Ketiga pulak, 5 tahun saja. Itu je.. yang lain-lain tu dikira favourite ranking keempat  ke bawah lah. Jadi dapatlah idea nak buat video memori/kenangan masa darjah 6 hingga form 2. Buat punya buat.. sampai tak tidur malam. Mata membulat semacam je sampai azan Subuh kedengaran (haha typo betul) Tapi.. masa nak edit video tu. Ada menyibuk je banner yang semak! Made as an evaluation of Proshow Producer, kut? Hishh!!

♦ 13 Disember 2013

Hari ni cuba cari full version punya tapi dapat yang Proshow Gold pulak. Sudah... -.- Ughh..~ Video tu dah smart dah. Esok tak boleh nak upload kat Facebook dengan YouTube. Sebab, esok orang nak pergi Raub. Itu jelah kut? Assalamualaikum.

8 Disember 2013

Super Friends Giveaway by Aina, Afiqa & E.

Bismillahirrahmannirrahim dan Assalamualaikum


Apa yang Ikin harapkan dalam sebuah persahabatan adalah rakan yang saling menghormati dan menjadi rakan saling prihatin antara satu sama lain..

tag : blogger yang baca entri ni

4 Disember 2013

Contest SEO Eridy

Bismillahirrahmannirrahim dan Assalamualaikum

Apa kata Ikin cuba join contest ni. Macam menarik je, macam awesome je.. *terikut-ikut pulak.. huhu  Well, rugi kot kalau tak join contest ni. Nak join klik sini.

Contest SEO Eridy

Tarikh

Tarikh pendaftaran / penyertaan dibuka : hari ini (diawalkan) – 11.12.13 .
Tarikh pendaftaran ditutup : 11.12.13
Contest bermula : 12.12.13 – 30.12.13

Syarat Contest SEO ERIDY

* Peserta bertandingan atas keyword ” Contest SEO Eridy ” .
* Entri mengikuti kreativiti tersendiri .

Hadiah

Hadiah untuk contest ini ialah wang tunai berjumlah RM500.00

Tempat pertama : RM200 x 1
Tempat kedua : RM 100 x 1
Tempat ketiga : RM 80 x 1
Saguhati : RM 20 x 6

Pemenang akan ditentukan melalui blog yang berada di kedudukan muka surat pertama carian Google bagi keyword “Contest SEO Eridy” . Carian dibuat di Google.com menggunakan private browsing.

Iklan Baru dari Nuffnang

Bismillahirrahmannirrahim dan Assalamualaikum

Hari ni short entri je! Nuffnang bagi iklan KL Sogo untuk Hari Krismas (ada Siti Saleha tu..). Dulu.. iklan ChurpChurp je asyik terpapar kat blog Ikin. Haishh... tak menariklah. Nak naikkan earning jugak! Nak bisnes pendapatan jugak, kan? Hehehe..


Klik untuk tengok tau....!!


Klik untuk tengok tau....!!

Nak, ke? Nak, ke? Nak... ke??? Special offer ni.. (kononnya!) Bagitahu favourite color korang je.. Nanti Ikin ubah je semua warna tu. Eh, takkan free je, kot...? Dengan baik hati.. please klik kesemua iklanChurpChurp untuk hulurkan bayaran anda. Cewahhhh.... Jujur, tau! Allah itu Maha Melihat danAllah menyukai hamba-Nya yang bersikap jujur. Kalau bab print tu.. print sendirilah. Ikin tak pandai sangat nak post macam-macam. Lagi senang korang print sendiri je. Cepat dan mudah! Huhuhu.. Maklumlah dah bosan.. Cuti-cuti ni takde kerja, kan? Ini pun sekadar hobi-hobi je..

3 Disember 2013

Dugaan Allah dan Salam Disember!

Bismillahirrahmannirrahim dan Assalamualaikum

Apa khabar, semua! Sekarang tibanya musim banjir. Banjir besar!!! Waarrrgghh!! Banjir jugak adalah rahmat Allah. Jangan dipertikaikan. Inilah rahmat yang mudah difahami bala daripada Allah supaya kita kena selalu mengambil langkah berjaga-jaga dan berwaspada. Allah akan menurunkan rahmat dan balanya bila-bila masa sahaja tanpa kita ketahui. Ini semua adalah rahsia-Nya. Sukar untuk kita membongkarnya. Daerah yang Ikin menetap (di kawasan Pahang) pun sedang mengalami banjir jugak tapi (dengar kat Berita TV3 tadi).. hanya beberapa kawasan je kot? Ya Allah.. besarnya dugaan-Mu.

Korang jangan gelabah, ye? Kerana banjir, korang jadi sawan pulak.. Hohoho! Just kidding! Ikin baru je selesai design kalendar untuk 2014 bersamaan 1435H. *Hafal tau! Dah berapa tahun penghijrahan Nabi Muhammad saw dari Kota Mekah ke Kota Madinah (betul, ke??) Meh Ikin share designnya! Pilihan warna Ikin kali ni.... adalah UNGU! Ikin buat sebab senang dan mudah dibawa. Boleh bawa kalendar ni ke sekolah nanti (2014) atau ke mana-mana je. Tak yah tercengat kat depan dinding tengok kalendar kat kelas tu. Kan, kan, kan?


Klik untuk tengok tau....!!


Klik untuk tengok tau....!!

Nak, ke? Nak, ke? Nak... ke??? Special offer ni.. (kononnya!) Bagitahu favourite color korang je.. Nanti Ikin ubah je semua warna tu. Eh, takkan free je, kot...? Dengan baik hati.. please klik kesemua iklan ChurpChurp untuk hulurkan bayaran anda. Cewahhhh.... Jujur, tau! Allah itu Maha Melihat dan Allah menyukai hamba-Nya yang bersikap jujur. Kalau bab print tu.. print sendirilah. Ikin tak pandai sangat nak post macam-macam. Lagi senang korang print sendiri je. Cepat dan mudah! Huhuhu.. Maklumlah dah bosan.. Cuti-cuti ni takde kerja, kan? Ini pun sekadar hobi-hobi je..

p/s : Mengidam ubi kayu cicah sos waktu musim hujan.

1 Disember 2013

Saya Nak RM 100 daripada Lyssa Faizureen !

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum

Hari Ikin nak joinlah Kak Lyssa punya giveaway! Hohoho!!!




Kak Lyssa suruh ceritakan tentang umur blog kepada yang join giveaway Kak Lyssa ini.
Ikin start mula blogging masa darjah 6. Sekarang usia blog Ikin baru 1 tahun 6 bulan. Mujur kawan Ikin, Fara ada tolong sikit-sikit tentang selok-belok blog. Thanks, Fara!! Ikin edit blog ni semuanya usaha Ikin. Cuma dibantu oleh tutorial blog sahaja, walaupun abah Ikin cekap dan pandai dalam IT. By the way, Ikin nak berusaha sendiri, kan?
Due date : pada pukul 9 malam
Tag : kepada blogger yang baca entri ni

27 November 2013

Segmen Follow Sampai Muntah + Free Barangan Blog by Fafa Kyraa

Bismillahirrahmannirahim dan Assalamualaikum

Click untuk join


25 November 2013

Soalan Cepumas Daripada Adik AnaMyHusna

Bismillahirrahmannirahim dan Assalamualaikum!

Hari ni saya nak jawab soalan cepumas daripada adik AnaMyHusna. Cewahh... sudah kali kedua saya jawab soalan ni. Saya suka soalan cepumas ni. Terima kasih, adik AnaMyHusna sebab tagkan saya untuk menjawab soalan ni!

Follow This Rules

 Post This Rules
 Write 11 Things About Yourself
 Answer the question the tagger set to you
 Creat the new 5-10 questions for those u want to tag
 Choose 3 bloggers u want to tag and link them to the post

11 Things About Myself

1. Peminat tegar animasi BoBoiBoy forever. Huahaha!!
2. Suka berbahas dan berdebat dengan fakta dan gosip palsu
3. Seorang bakal novelis. InsyaAllah..
4. Suka menaip manuskrip / novel
5. Tak suka artis Korea / Jepun
6. Fobia pada perubatan (bukan rawatan) terutamanya suntikan, hospital dan klinik
7. Mudah terdengar dan terlihat gangguan syaitan pada tertentu waktu
8. Cerewet dan memilih dalam pemilihan barangan. Nak barangan original dan tahan lama je.
9. Gila gadget dan barangan elektronik seperti henpon, laptop, tablet.. bla, bla, bla
10. Over-crazy dengan warna merah jambu dan ungu dengan gabungan warna putih
11. TAK BERAPA MINAT dalam melayari dunia laman sosial yang top iaitu Facebook

Soalan Cepumas

1. Suka shopping? Di mana selalu menjadi pilihan?
Jawapan : Shopping? Suka! Tapi shopping jenis lainlah. Shopping buku (novel, komik dan majalah) dan barangan BoBoiBoy! Yeah!! Itu yang saya suka. Tempatnya ialah di serata tempat iaitu di kedai buku dan jugak pasaraya yang menjual Barangan Orginal BoBoiBoy

2. Pernah ke luar negara? Di mana?
Jawapan : Serius tak pernah dalam hidup saya. Tapi, teringin jugak! Nak pergi ke Mekah. InsyaAllah..

3. Pernah singgah atau baca blog Ana?
Jawapan : Pernah! Siap follow lagi.. Blog Ana kelabu asap gitu.. Sedap mata memandang.

4. Pernah jumpa nickname Ana kat mana-ii? (AnaMyhusna)
Jawapan : Ada rasanya kot? Ke... kat OnlineShop tu?

5. Suka masuk dapur? (I mean memasak?)
Jawapan : Suka! Ada macam-macam alatan dapur dikatakan. Saya masak waktu malam je. Cuma pagi dan tengahari je bantu-bantu ibu saya memasak. Heheh. Janji keluarga dapat makan dengan selera. Aamiin..

6. Suka budak-ii?
Jawapan : Budak-budak? Ha! Saya memang gila suka layan budak-budak ni. Sebab kebanyakkanya, saudara-saudara saya masih lagi usia budak-budak. Adik saya pulak baru berumur 5 tahun. Memang jenis layan budak-budaklah. Heheh..

7. Kalau korang diberi peluang untuk memilih sama ada rumah banglo dan kondominium, mana korang nak?
Jawapan : Rumah banglo lah. Sebab ruangan dan luas rumah tu.. Perghh! Memang luas dan macam-macam boleh didekorasi dan dihiaskan. Kondominium tak berapa sangat! Sebab gayattttt....

8. Single or taken?
Jawapan :  Just taken by Allah SWT (semua orang dicintai oleh Allah SWT, kan?). Okay, okay.. jujur jelah Ikin. Nak bohong bagainya.. Salasilah : single - taken - single back! Laki tu jenis tak penyabar, suka cari pasal. Eleh... lepas tu pulak nak buat saya sakit hati. Tapi saya tak pernah kata ada boyfriend (teman lelaki).. saya kata boy friend (kawan lelaki)

9. Haiwan apa yang korang suka? Atau tak suka langsung?
Jawapan : Sugar Glider! Sebab comel sangatttttt...!

10. Pernah tengok Drama Korea? Drama apa korang pernah tengok?
Jawapan : Tak pernah dalam hidup! Sebab saya tak suka artis Korea apatah lagi tengok drama Korea.

p/s : Maka TAMAT lah sesi soalan cepumas ini. Dijawab oleh Ikin Asyiqin secara rasmi.


19 November 2013

Tutorial : Letak Imej Ala-Ala Navbar

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum


1. First step, Dashboard - Pilih blog anda - klik Template - tekan butang Edit HTML

2. Tekan Ctrl+F [?] dan cari kod di bawah :

  <body>

3. Then, copy kod di bawah dan paste di bawah kod yang dicari tadi.

<div style='top:0px; right: 0px; width:100%; height:5.6em; position:absolute; padding:12px; background:url(URL Image)'/>

4. Pandai-pandailah korang ubah yang warna merah dan biru tu.


Extra : Freebies


http://1.bp.blogspot.com/-QXfCdBk-mjY/UouFU4jefGI/AAAAAAAAH_8/XGhJVtKfrI8/s1600/atas1.gif


http://1.bp.blogspot.com/-HYRy80H8T6s/UouFU8b-vWI/AAAAAAAAIAA/jcb3MMmHh70/s1600/divider-pink.gif


http://4.bp.blogspot.com/-OZlY5mjFAUk/UouFVvSuc7I/AAAAAAAAIAU/TGQjaSCY-nU/s1600/pink-reben2.gif


http://1.bp.blogspot.com/-6pL1sWCMdWc/UouFVeo7Q_I/AAAAAAAAIAI/pDOd__v8TRc/s1600/pink-reben.gif

p/s : Kalau nak re-post, please komen dan credit, ya? Thanks. Kalau dah ambil freebies ni komen tau. Jangan segan. 


Tutorial : Tukar kepada Template Denim

Bismillahirrahmanirrahnim dan Assalamualaikum


Hari ni Ikin nak share code Template Denim. Sekarang, blogger dashboard dah tukar kepada new interface. Jadi, Template Denim dimansuhkan. Kalau nak godek-godek semula tu, sure lah takkan jumpa. Di sini, Ikin sudi menyediakan Template Denim yang original untuk korang. Kredit kod to Faqihahhusni sebab Ikin jumpa kod ni kat blog adik Qihah.

Full code : Template Denim

  <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html expr:dir='data:blog.languageDirection' xmlns='http://www.w3.org/1999/xhtml' xmlns:b='http://www.google.com/2005/gml/b' xmlns:data='http://www.google.com/2005/gml/data' xmlns:expr='http://www.google.com/2005/gml/expr'>
  <head>
    <b:include data='blog' name='all-head-content'/>
    <title><data:blog.pageTitle/></title>
    <b:skin><![CDATA[/*
-----------------------------------------------
*your name's blog
Name : Template Denim
Owner : *your name
URL Official : *your link blog
Codes by IkinAsyiqin (do not remove!)
Date : 21 Nov 2012
-----------------------------------------------
*/
/* Variable definitions
   ====================
 <Variable name="bgColor" description="Page Background Color"
           type="color" default="#efefef" value="#efefef">
 <Variable name="textColor" description="Text Color"
           type="color" default="#333333" value="#333333">
 <Variable name="linkColor" description="Link Color"
           type="color" default="#336699" value="#336699">
 <Variable name="headerBgColor" description="Page Header Background Color"
           type="color" default="transparent" value="transparent">
 <Variable name="headerTextColor" description="Page Header Text Color"
           type="color" default="transparent" value="transparent">
 <Variable name="headerCornersColor" description="Page Header Corners Color"
           type="color" default="transparent" value="transparent">
 <Variable name="mainBgColor" description="Main Background Color"
           type="color" default="#ffffff" value="#ffffff">
 <Variable name="borderColor" description="Border Color"
           type="color" default="#cccccc" value="#cccccc">
 <Variable name="dateHeaderColor" description="Date Header Color"
           type="color" default="#999999" value="#999999">
 <Variable name="sidebarTitleBgColor" description="Sidebar Title Background Color"
           type="color" default="#ffd595" value="#ffd595">
 <Variable name="sidebarTitleTextColor" description="Sidebar Title Text Color"
           type="color" default="#333333" value="#333333">
 <Variable name="bodyFont" description="Text Font"
           type="font" default="normal normal 100% Verdana, Arial, Sans-serif;" value="normal normal 100% Verdana, Arial, Sans-serif;">
 <Variable name="headerFont" description="Page Header Font"
           type="font" default="normal normal 210% Verdana, Arial, Sans-serif;" value="normal normal 210% Verdana, Arial, Sans-serif;">
   <Variable name="startSide" description="Start side in blog language"
             type="automatic" default="left" value="left">
   <Variable name="endSide" description="End side in blog language"
             type="automatic" default="right" value="right">
*/
body {
  background: $bgColor;
  margin: 0;
  padding: 0px;
  font: x-small Verdana, Arial;
  text-align: center;
  color: $textColor;
  font-size/* */:/**/small;
  font-size: /**/small;
}
a:link {
  color: $linkColor;
}
a:visited {
  color: $linkColor;
}
a img {
  border-width: 0;
}
#outer-wrapper {
  font: $bodyFont;
}
/* Header
----------------------------------------------- */
#header-wrapper {
  margin:0;
  padding: 0;
  background-color: $headerCornersColor;
  text-align: $startSide;
}
#header {
  width: 760px;
  margin: 0 auto;
  background-color: $headerBgColor;
  border: 1px solid $headerBgColor;
  color: $headerTextColor;
  padding: 0;
  font: $headerFont;
}
h1.title {
  padding-top: 38px;
  margin: 0 14px .1em;
  line-height: 1.2em;
  font-size: 100%;
}
h1.title a, h1.title a:visited {
  color: $headerTextColor;
  text-decoration: none;
}
#header .description {
  display: block;
  margin: 0 14px;
  padding: 0 0 40px;
  line-height: 1.4em;
  font-size: 50%;
}
                                                            
/* Content
----------------------------------------------- */
.clear {
  clear: both;
}
#content-wrapper {
  width: 760px;
  margin: 0 auto;
  padding: 0 0 15px;
  text-align: $startSide;
  background-color: $mainBgColor;
  border: 1px solid $borderColor;
  border-top: 0;
}
#main-wrapper {
  margin-$startSide: 14px;
  width: 464px;
  float: $startSide;
  background-color: $mainBgColor;
  display: inline;       /* fix for doubling margin in IE */
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
#sidebar-wrapper {
  margin-$endSide: 14px;
  width: 240px;
  float: $endSide;
  background-color: $mainBgColor;
  display: inline;       /* fix for doubling margin in IE */
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
/* Headings
----------------------------------------------- */
h2, h3 {
  margin: 0;
}
/* Posts
----------------------------------------------- */
.date-header {
  margin: 1.5em 0 0;
  font-weight: normal;
  color: $dateHeaderColor;
  font-size: 100%;
}
.post {
  margin: 0 0 1.5em;
  padding-bottom: 1.5em;
}
.post-title {
  margin: 0;
  padding: 0;
  font-size: 125%;
  font-weight: bold;
  line-height: 1.1em;
}
.post-title a, .post-title a:visited, .post-title strong {
  text-decoration: none;
  color: $textColor;
  font-weight: bold;
}
.post div {
  margin: 0 0 .75em;
  line-height: 1.3em;
}
.post-footer {
  margin: -.25em 0 0;
  color: $textColor;
  font-size: 87%;
}
.post-footer .span {
  margin-$endSide: .3em;
}
.post img, table.tr-caption-container {
  padding: 4px;
  border: 1px solid $borderColor;
}
.tr-caption-container img {
  border: none;
  padding: 0;
}
.post blockquote {
  margin: 1em 20px;
}
.post blockquote p {
  margin: .75em 0;
}
/* Comments
----------------------------------------------- */
#comments h4 {
  margin: 1em 0;
  color: $dateHeaderColor;
}
#comments h4 strong {
  font-size: 110%;
}
#comments-block {
  margin: 1em 0 1.5em;
  line-height: 1.3em;
}
#comments-block dt {
  margin: .5em 0;
}
#comments-block dd {
  margin: .25em 0 0;
}
#comments-block dd.comment-footer {
  margin: -.25em 0 2em;
  line-height: 1.4em;
  font-size: 78%;
}
#comments-block dd p {
  margin: 0 0 .75em;
}
.deleted-comment {
  font-style:italic;
  color:gray;
}
.feed-links {
  clear: both;
  line-height: 2.5em;
}
#blog-pager-newer-link {
  float: $startSide;
 }
#blog-pager-older-link {
  float: $endSide;
 }
#blog-pager { 
  text-align: center;
 }
/* Sidebar Content
----------------------------------------------- */
.sidebar h2 {
 margin: 1.6em 0 .5em;
 padding: 4px 5px;
 background-color: $sidebarTitleBgColor;
 font-size: 100%;
 color: $sidebarTitleTextColor;
}
                                                            
.sidebar ul {
  margin: 0;
  padding: 0;
  list-style: none;
}
.sidebar li {
  margin: 0;
  padding-top: 0;
  padding-$endSide: 0;
  padding-bottom: .5em;
  padding-$startSide: 15px;
  text-indent: -15px;
  line-height: 1.5em;
}
.sidebar {
  color: $textColor;
  line-height:1.3em;
}
.sidebar .widget {
  margin-bottom: 1em;
}
.sidebar .widget-content {
  margin: 0 5px;
}
/* Profile
----------------------------------------------- */
.profile-img {
  float: $startSide;
  margin-top: 0;
  margin-$endSide: 5px;
  margin-bottom: 5px;
  margin-$startSide: 0;
  padding: 4px;
  border: 1px solid $borderColor;
}
.profile-data {
  margin:0;
  text-transform:uppercase;
  letter-spacing:.1em;
  font-weight: bold;
  line-height: 1.6em;
  font-size: 78%;
}
.profile-datablock {
  margin:.5em 0 .5em;
}
.profile-textblock {
  margin: 0.5em 0;
  line-height: 1.6em;
}
                                                            
/* Footer
 ----------------------------------------------- */
#footer {
  clear: both;
  text-align: center;
  color: $textColor;
}
#footer .widget {
  margin:.5em;
  padding-top: 20px;
  font-size: 85%;
  line-height: 1.5em;
  text-align: $startSide;
}
]]></b:skin>
  </head>
  <body>
  <b:section class='navbar' id='navbar' maxwidgets='1' showaddelement='no'>
<b:widget id='Navbar1' locked='true' title='Navbar' type='Navbar'/>
</b:section>
  <div id='outer-wrapper'><div id='wrap2'>
    <!-- skip links for text browsers -->
    <span id='skiplinks' style='display:none;'>
      <a href='#main'>skip to main </a> |
      <a href='#sidebar'>skip to sidebar</a>
    </span>
    <div id='header-wrapper'>
      <b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'>
<b:widget id='Header1' locked='true' title='haniszakirahdanfaqihahhusni (Header)' type='Header'/>
</b:section>
    </div>
    <div id='content-wrapper'>
      <div id='crosscol-wrapper' style='text-align:center'>
        <b:section class='crosscol' id='crosscol'/>
      </div>
      <div id='main-wrapper'>
        <b:section class='main' id='main' showaddelement='no'>
<b:widget id='Blog1' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>
</b:section>
      </div>
      <div id='sidebar-wrapper'>
        <b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>
<b:widget id='Followers1' locked='false' title='Followers' type='Followers'/>
<b:widget id='BlogArchive1' locked='false' title='Blog Archive' type='BlogArchive'/>
<b:widget id='Profile1' locked='false' title='About Me' type='Profile'/>
<b:widget id='Attribution1' locked='false' title='' type='Attribution'/>
</b:section>
      </div>
      <!-- spacer for skins that want sidebar and main to be the same height-->
      <div class='clear'>&#160;</div>
    </div> <!-- end content-wrapper -->
    <div id='footer-wrapper'>
      <b:section class='footer' id='footer'/>
    </div>
  </div></div> <!-- end outer-wrapper -->
  <b:include data='blog' name='google-analytics'/>
</body>
</html>

1. Pergi ke Dashboard - Pilih blog anda - klik Template - tekan butang Edit HTML

2. Select All (ctrl+A) dalam ruangan kod tu dan delete!

3. Then, copy kod tadi dan paste ke dalam ruangan kod itu semula.

4. SAVE! It's so easy!!




18 November 2013

Tips: Panduan Menurunkan Berat Badan Untuk Wanita

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum


1. Jadikan sebagai komitmen

 Seperti matlamat lain yang ingin anda capai untuk menurunkan berat badan adalah satu komitmen yang perlu dilakukan dengan sepenuh hati. Pertama, fikirkan kenapa anda ingin menurunkan berat badan? Tentulah untuk kepuasan diri anda sendiri dan bukanlah untuk orang lain. Ini memerlukan oerubahan drastik terhadap rutin makan, aktiviti harian dan tabiat yang menjadi kebiasaan.


2. Dapatkan sokongan emosi

 Anda perlukan sokongan daripada pasangan, ahli keluarga, kawan rapat dan rakan sekerja. Mereka perlu memahami bahawa anda ingin melakukannya dengan sepenuh hati.


3. Tetapkan matlamat yang realistik

 Anda mahu hilang 20 kilogram dalam masa dua minggu? Itu tidak munasabah dan seharusnya berazam untuk berbuat demikian. Realistiklah dalam apa jua jangkaan atau anda akan hanya mengecewakan diri sendiri di kemudian hari.


4. Jadilah seorang yang aktif

 Dengan bersenam selama 30 minit setiap hari, sebanyak empat kali seminggu dapat membantu menggandakan hasilnya. Cubalah berjalan atau berjoging di sekitar kawasan perumahan, 15 minit pada waktu pagi dan 15 minit lagi pada waktu petang.


5. Makan dengan sihat dan nikmatinya

 Mengapa makan dengan sihat harus menjadi hidangan yang membosankan? Jika anda ingin mengurangkan berat badan dengan sihat dan menjaga berat badan, anda perlu mengamalkan tabiat pemakanan yang pada masa sama, masih membenarkan anda menikmati makanan tersebut. Jika tidak anda tidak akan terdorong untuk terus makan secara sihat. Wanita Malaysia disarankan untuk mengambil 2,000 kalori setiap hari. Manakala lelaki pula sebanyak 2,500 kalori setiap hari.


6. Ubah gaya hidup anda

Ya, anda telah pun mula mengubah gaya hidup anda seperti pemakanan dan aktiviti fizikal. Strategi penurunan berat badan yang berjaya bermakna anda mengubah cara hidup dan pemikiran.


Sumber Inspirasi : Akhbar Mingguan Malaysia (Kesihatan & Kecantikan)




17 November 2013

Bukan Sekadar Blog Biasa

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum.

Hai! Ikin sudah pun sedaya upaya mengubah design blog ini. Daripada pink kepada kelabu, daripada kelabu.. bertukar pulak kepada warna pink. Sebenarnya, Ikin cuba cari idea dan inspirasi untuk mencipta dan mendesign semula blog ni. Alhamdullillah, hampir selama seminggu jugaklah Ikin dapat selesaikan. Sekarang, Ikin dah jadi sebagai pengguna Template Denim. Bila nak cari tutorial ni, senang je. Sebab.. kebanyakkannya blogger-blogger di luar sana banyak guna Template Denim ni. Mujurlah Ikin terjumpa template ni daripada Adik Faqihahhusni kita ni. Thanks, adik Qihah!

p/s : Nak guna Template Denim jugak? Nanti Ikin update tutorialnya, okay? Thanks!

Perasmian Blog Studios [ kononnya.. LOL! ]

 Dengan ini, Ikin merasmikan pelancaran blog studios pada 17 November (2013). Bersempena 2014 dengan berlandaskan "Blog Bertemakan Studios, Animasi BoBoiBoy, Warna Pink & Remaja.." secara rasmi. Dan juga merasmikan sebagai pengguna Template Denim.

Wassalam..




15 November 2013

Sorry, this is new information!

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum



Maaf, korang di luar sana. Blog Studios ini sedang mengalami perubahan dan pembaharuan reka bentuk bersempena 2014. Maklum lah bakal mencecah usia 15 tahun untuk tahun depan. Saya tak ubah design a.k.a. edit HTML di sini sebaliknya edit di blog lain/blog khusus. Harap korang faham kenapa saya terpaksa privatekan blog studios ni. Sukar untuk menjelaskan keadaan tapi saya cuba menerangkan situasinya di sini dengan tulus.

InsyaAllah, saya akan kongsikan zikir/selawat/tasbih, drama, novel atau lain-lain. Saya berharap semua follower bersabar menanti perubahan design pada blog studios ini. Jom layan lagu/lirik di sini.

3 November 2013

Superb Kelabu!!~



Blog saya lebih bertemakan kepada animasi dan remaja

Nampak tak Ikin dah tukar design sikit? Sikit ke banyak....?? Macam banyak je~ Yelah kan.. Ikin edit ada sebab jugak. Pada mulanya, KazukiX5 tegur sebab Ikin lupa nak letak credits lukisan. I'm sorryyyyyyy~ Gomen`nasai... *tergaru-garu kepala . Ikin kan pelupa sikit orangnya. Minta maaflah sebab saya terlupa letak credits, ke.. Memang saya cepat lupa. Kak Fiqah pun ada tegur jugak. Syukran Jazilan sebab dah tegur saya :) Saya faham komen dan kritikan orang lain, saya terima dengan hati yang redha.

Benda selalu dah kena tegur, jadi tak ada lah mudah melenting. Saya tahu sebelum ni adalah salah saya. Saya agak cuai, lupa dan tak berapa peka dengan perkara tu. Hehehe.. *maaf, maaf.. Saya insaf. Lain kali saya akan peka dengan bab-bab credits ni, okay? Yang lepas, biarlah berlalu. Tak perlulah nak diungkitkan.. Lagi pun, saya tak terasa hati pun pada mereka yang tegur dan komen tentang Blog Studios saya ni. Chill lah bila kena tegur tu, kan, kan, kan? Terima kasih banyak-banyak lagi sebab dah tegur terhadap kecuaian dan kealpaan saya selama ini.


Extras in entry

- Sahabat selama 3 tahun (darjah 4) -

- Oh, no! Probe...~ Why you die? #cry

- He'll never live without her power -

30 Oktober 2013

Busyyyyyyyyyyyy...~


 Tepuk dahi dan mengeluh tanda saya berasa menyesal dengan apa yang terjadi pada hari  ini ( 30/10/2013 ). Saya tahu yang saya ni berkelakuan over-acting dikatakan lah.. kot? Entahlah.. tapi, anda perlu mengawal emosi anda dengan sebaik mungkin. Jadi, saya agak nakal sedikit dengan golongan budak sekelas yang berperangai kanak-kanak yang ceria. Yang ceria lah mampu membuatkan saya menghilangkan segala kemarahan dan emosional saya.

 Back to the topic of my entry. Actually, I have make my own manuscript and it is in process to finish. So, I wanna say thanks to who have give the spirit to me. Ibu, abah.. thanks because for your motivation. I really proud when I have the parents who are never stop to make me always attempted it. Ya Allah, syukran jazilan.. Ya Allah!!~ Unspeakable gratitude for me. Thanks again, Ya Allah..~ Alhamdullillah.

 Nak kata busy nanti.. tak ada lah busy sangat. Tapi dikira busy juga lah sebab saya kan masih lagi seorang pelajar. Mestilah kan.. busy dengan manuskrip lah, tentang sekolah lah, itulah, inilah dan macam-macam lagi~ Inilah dinamakan dugaan Allah yang sangat hebat dan terbaik untuk saya. Wallahu`alam.


 Wallpaper S.A.H.A.B.A.T. 


Dari kiri : Syaq (S), Azie (A), Haneez (H), Aliff (A), Bakri (B), Alia (A) & Toi (T)

 Bila tengok cerita S.A.H.A.B.A.T. di Astro Ria (episod 26 & 27). Terutamanya watak Alia (Iezahdiyana), dia berubah sikap macam jadi garang.. marah-marah, angin satu badan sejak episod 26. Masa tu Alia (Iezahdiyana) dengan Syaq (Syarif SleeQ) naik tingkat atas sebab Alia nak jumpa dengan Bakri (Syukri Yahaya). Masa Alia nak masuk bilik Bakri, ternampaklah si Haneez ni bermesra dengan Bakri. Alia bengang lah tapi tak ada lah nak tengking depan Bakri. Sejak itulah, dia cepat mengamuk dengan semua orang terutamanya tentang Bakri walaupun Alia masih sayangkan Bakri.

 Bakri pun pelik juga, dia tanyalah kat Toi (Izzue Islam) kenapa Alia tiba-tiba berubah jadi garang macam singa. Toi sendiri pun tak tahu. Aliff dengan Toi pula asyik mengintip Syaq je. Diaorang nak intip perbualan telefon antara Syaq dan Alia. Tapi, Syaq sendiri pun kena marah dengan Alia juga apatah lagi dengan Bakri. Masa Alia chat face to face dengan Azie, Azie perasan reaksi Alia tu. Masam, marah-marah je.. Azie cuba tanya tapi Alia mengelak. Azie dapat tahu yang Alia tak boleh tipu diri dia. Jadi, Alia terpaksa bagitahu. Alia mintalah Azie berjanji supaya tak beritahu rahsia pada sesiapa. Azie berjanjilah, Alia mengamuk kat Azie sebab tak serius berjanji.

 Alia dah ceritalah kat Azie, Azie kata Alia salah tengok je tu... Alia tak percaya, dia nampak dengan mata, kepala Alia sendiri. Haneez bermesra dengan Bakri. Bakri tak nakkan Haneez pun. Dia minat kat Alia je. Disebabkan kedatangan Syaq ke rumah diaorang, Bakri bengang dulu sebab Syaq rapat dengan Alia, mereka berdua tu berkawan je. Bakri dah salah anggap. Bila dah lama tu, Haneez sibuk mencelah. Last-last, Syaq jadi mangsa pergolakkan antara Alia dengan Bakri. Haneez lah yang penyebab puncanya.

 Toi dengan Aliff (Aedy Ashraff) cuba intip gerak-geri Syaq melalui pita rakaman lebih kurang gitu lah.. Bakri pun tahu juga tentang misi intipan antara mereka berdua tu (Toi & Aliff) tapi malas nak ambil tahu, sebab Bakri kata macam budak-budak (Bakri berfikiran matang, kan?).. Lepas tu, Syaq baring lah kat atas katil. Mata dia melilau ke siling. Tiba-tiba, dia ternampak ada satu kamera terselit disebalik celah lampu dinding kat dalam bilik tidur Syaq. Syaq pun terasa pelik, dia ambillah kamera tu.

 Tengok-tengok.. memang betul, itulah kamera mengintip orang secara misteri. Syaq macam dapat agak yang semua tu adalah angkara daripada antara 4 orang tu. Sama ada Toi, Aliff, Bakri atau Haneez. Azie dengan Alia memang tak terlibat lah. Syaq dah kena garang dengan Alia. Buat apa Alia nak letak kamera tu. Kalau Azie, dia sibuk.. tak sempat nak jenguk kawan-kawan dia, cuma chat face to face je. Itupun dengan Alia je. Azie sendiri kena marah dengan Alia. Takkanlah Azie terlibat.

27 Oktober 2013

MASA SUDAH TAMAT!




THIS ENTRY HAD EXPIRED! SORRY..~

ミラ:私たちは、作曲家と歌手が必要です!
( Mira : Kami memerlukan komposer dan penyanyi! )

Kaifa halukum? (Apa khabar?) Korang yang ada bakat dalam pembuatan muzik ni, sudi tak.. nak jadi komposer dan penyanyi kami? Kalau tak sudi, takpe.. saya sentiasa menunggu..~ 


Keterangan lanjut :

Komposer adalah mencipta muzik atau lebih mudah difahami sebagai soundtrack.
Penyanyi adalah menyanyi lirik/lagu diiringi muzik atau tanpa muzik.

p/s : got it?


Someone has booking~
Komposer : Farahanim ( dalam misi percubaan. GOOD LUCK!!~ )
Penyanyi : My Melody-loid ( melody-vocal-android )

Notis! : Kemungkinan kita buat ni adalah untuk hiburan/suka-suka sahaja. Kalau ada pihak media muzik berkenan dengan lagu-lagu kami.. kan bagus? Betul, tak? Klik di sini . Kat situ ada lirik. Cubalah nyanyi dulu.. atau tunggu saya inform sebab saya sedang testing untuk voicebank bagi faham rentak lirik tu.. okay? Terima kasih kerana offerkan diri..~ I wish you good luck!


[ Contact me via mirafang@gmail.com ]


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...