27 November 2013

Segmen Follow Sampai Muntah + Free Barangan Blog by Fafa Kyraa

Bismillahirrahmannirahim dan Assalamualaikum

Click untuk join


25 November 2013

Soalan Cepumas Daripada Adik AnaMyHusna

Bismillahirrahmannirahim dan Assalamualaikum!

Hari ni saya nak jawab soalan cepumas daripada adik AnaMyHusna. Cewahh... sudah kali kedua saya jawab soalan ni. Saya suka soalan cepumas ni. Terima kasih, adik AnaMyHusna sebab tagkan saya untuk menjawab soalan ni!

Follow This Rules

 Post This Rules
 Write 11 Things About Yourself
 Answer the question the tagger set to you
 Creat the new 5-10 questions for those u want to tag
 Choose 3 bloggers u want to tag and link them to the post

11 Things About Myself

1. Peminat tegar animasi BoBoiBoy forever. Huahaha!!
2. Suka berbahas dan berdebat dengan fakta dan gosip palsu
3. Seorang bakal novelis. InsyaAllah..
4. Suka menaip manuskrip / novel
5. Tak suka artis Korea / Jepun
6. Fobia pada perubatan (bukan rawatan) terutamanya suntikan, hospital dan klinik
7. Mudah terdengar dan terlihat gangguan syaitan pada tertentu waktu
8. Cerewet dan memilih dalam pemilihan barangan. Nak barangan original dan tahan lama je.
9. Gila gadget dan barangan elektronik seperti henpon, laptop, tablet.. bla, bla, bla
10. Over-crazy dengan warna merah jambu dan ungu dengan gabungan warna putih
11. TAK BERAPA MINAT dalam melayari dunia laman sosial yang top iaitu Facebook

Soalan Cepumas

1. Suka shopping? Di mana selalu menjadi pilihan?
Jawapan : Shopping? Suka! Tapi shopping jenis lainlah. Shopping buku (novel, komik dan majalah) dan barangan BoBoiBoy! Yeah!! Itu yang saya suka. Tempatnya ialah di serata tempat iaitu di kedai buku dan jugak pasaraya yang menjual Barangan Orginal BoBoiBoy

2. Pernah ke luar negara? Di mana?
Jawapan : Serius tak pernah dalam hidup saya. Tapi, teringin jugak! Nak pergi ke Mekah. InsyaAllah..

3. Pernah singgah atau baca blog Ana?
Jawapan : Pernah! Siap follow lagi.. Blog Ana kelabu asap gitu.. Sedap mata memandang.

4. Pernah jumpa nickname Ana kat mana-ii? (AnaMyhusna)
Jawapan : Ada rasanya kot? Ke... kat OnlineShop tu?

5. Suka masuk dapur? (I mean memasak?)
Jawapan : Suka! Ada macam-macam alatan dapur dikatakan. Saya masak waktu malam je. Cuma pagi dan tengahari je bantu-bantu ibu saya memasak. Heheh. Janji keluarga dapat makan dengan selera. Aamiin..

6. Suka budak-ii?
Jawapan : Budak-budak? Ha! Saya memang gila suka layan budak-budak ni. Sebab kebanyakkanya, saudara-saudara saya masih lagi usia budak-budak. Adik saya pulak baru berumur 5 tahun. Memang jenis layan budak-budaklah. Heheh..

7. Kalau korang diberi peluang untuk memilih sama ada rumah banglo dan kondominium, mana korang nak?
Jawapan : Rumah banglo lah. Sebab ruangan dan luas rumah tu.. Perghh! Memang luas dan macam-macam boleh didekorasi dan dihiaskan. Kondominium tak berapa sangat! Sebab gayattttt....

8. Single or taken?
Jawapan :  Just taken by Allah SWT (semua orang dicintai oleh Allah SWT, kan?). Okay, okay.. jujur jelah Ikin. Nak bohong bagainya.. Salasilah : single - taken - single back! Laki tu jenis tak penyabar, suka cari pasal. Eleh... lepas tu pulak nak buat saya sakit hati. Tapi saya tak pernah kata ada boyfriend (teman lelaki).. saya kata boy friend (kawan lelaki)

9. Haiwan apa yang korang suka? Atau tak suka langsung?
Jawapan : Sugar Glider! Sebab comel sangatttttt...!

10. Pernah tengok Drama Korea? Drama apa korang pernah tengok?
Jawapan : Tak pernah dalam hidup! Sebab saya tak suka artis Korea apatah lagi tengok drama Korea.

p/s : Maka TAMAT lah sesi soalan cepumas ini. Dijawab oleh Ikin Asyiqin secara rasmi.


19 November 2013

Tutorial : Letak Imej Ala-Ala Navbar

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum


1. First step, Dashboard - Pilih blog anda - klik Template - tekan butang Edit HTML

2. Tekan Ctrl+F [?] dan cari kod di bawah :

  <body>

3. Then, copy kod di bawah dan paste di bawah kod yang dicari tadi.

<div style='top:0px; right: 0px; width:100%; height:5.6em; position:absolute; padding:12px; background:url(URL Image)'/>

4. Pandai-pandailah korang ubah yang warna merah dan biru tu.


Extra : Freebies


http://1.bp.blogspot.com/-QXfCdBk-mjY/UouFU4jefGI/AAAAAAAAH_8/XGhJVtKfrI8/s1600/atas1.gif


http://1.bp.blogspot.com/-HYRy80H8T6s/UouFU8b-vWI/AAAAAAAAIAA/jcb3MMmHh70/s1600/divider-pink.gif


http://4.bp.blogspot.com/-OZlY5mjFAUk/UouFVvSuc7I/AAAAAAAAIAU/TGQjaSCY-nU/s1600/pink-reben2.gif


http://1.bp.blogspot.com/-6pL1sWCMdWc/UouFVeo7Q_I/AAAAAAAAIAI/pDOd__v8TRc/s1600/pink-reben.gif

p/s : Kalau nak re-post, please komen dan credit, ya? Thanks. Kalau dah ambil freebies ni komen tau. Jangan segan. 


Tutorial : Tukar kepada Template Denim

Bismillahirrahmanirrahnim dan Assalamualaikum


Hari ni Ikin nak share code Template Denim. Sekarang, blogger dashboard dah tukar kepada new interface. Jadi, Template Denim dimansuhkan. Kalau nak godek-godek semula tu, sure lah takkan jumpa. Di sini, Ikin sudi menyediakan Template Denim yang original untuk korang. Kredit kod to Faqihahhusni sebab Ikin jumpa kod ni kat blog adik Qihah.

Full code : Template Denim

  <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html expr:dir='data:blog.languageDirection' xmlns='http://www.w3.org/1999/xhtml' xmlns:b='http://www.google.com/2005/gml/b' xmlns:data='http://www.google.com/2005/gml/data' xmlns:expr='http://www.google.com/2005/gml/expr'>
  <head>
    <b:include data='blog' name='all-head-content'/>
    <title><data:blog.pageTitle/></title>
    <b:skin><![CDATA[/*
-----------------------------------------------
*your name's blog
Name : Template Denim
Owner : *your name
URL Official : *your link blog
Codes by IkinAsyiqin (do not remove!)
Date : 21 Nov 2012
-----------------------------------------------
*/
/* Variable definitions
   ====================
 <Variable name="bgColor" description="Page Background Color"
           type="color" default="#efefef" value="#efefef">
 <Variable name="textColor" description="Text Color"
           type="color" default="#333333" value="#333333">
 <Variable name="linkColor" description="Link Color"
           type="color" default="#336699" value="#336699">
 <Variable name="headerBgColor" description="Page Header Background Color"
           type="color" default="transparent" value="transparent">
 <Variable name="headerTextColor" description="Page Header Text Color"
           type="color" default="transparent" value="transparent">
 <Variable name="headerCornersColor" description="Page Header Corners Color"
           type="color" default="transparent" value="transparent">
 <Variable name="mainBgColor" description="Main Background Color"
           type="color" default="#ffffff" value="#ffffff">
 <Variable name="borderColor" description="Border Color"
           type="color" default="#cccccc" value="#cccccc">
 <Variable name="dateHeaderColor" description="Date Header Color"
           type="color" default="#999999" value="#999999">
 <Variable name="sidebarTitleBgColor" description="Sidebar Title Background Color"
           type="color" default="#ffd595" value="#ffd595">
 <Variable name="sidebarTitleTextColor" description="Sidebar Title Text Color"
           type="color" default="#333333" value="#333333">
 <Variable name="bodyFont" description="Text Font"
           type="font" default="normal normal 100% Verdana, Arial, Sans-serif;" value="normal normal 100% Verdana, Arial, Sans-serif;">
 <Variable name="headerFont" description="Page Header Font"
           type="font" default="normal normal 210% Verdana, Arial, Sans-serif;" value="normal normal 210% Verdana, Arial, Sans-serif;">
   <Variable name="startSide" description="Start side in blog language"
             type="automatic" default="left" value="left">
   <Variable name="endSide" description="End side in blog language"
             type="automatic" default="right" value="right">
*/
body {
  background: $bgColor;
  margin: 0;
  padding: 0px;
  font: x-small Verdana, Arial;
  text-align: center;
  color: $textColor;
  font-size/* */:/**/small;
  font-size: /**/small;
}
a:link {
  color: $linkColor;
}
a:visited {
  color: $linkColor;
}
a img {
  border-width: 0;
}
#outer-wrapper {
  font: $bodyFont;
}
/* Header
----------------------------------------------- */
#header-wrapper {
  margin:0;
  padding: 0;
  background-color: $headerCornersColor;
  text-align: $startSide;
}
#header {
  width: 760px;
  margin: 0 auto;
  background-color: $headerBgColor;
  border: 1px solid $headerBgColor;
  color: $headerTextColor;
  padding: 0;
  font: $headerFont;
}
h1.title {
  padding-top: 38px;
  margin: 0 14px .1em;
  line-height: 1.2em;
  font-size: 100%;
}
h1.title a, h1.title a:visited {
  color: $headerTextColor;
  text-decoration: none;
}
#header .description {
  display: block;
  margin: 0 14px;
  padding: 0 0 40px;
  line-height: 1.4em;
  font-size: 50%;
}
                                                            
/* Content
----------------------------------------------- */
.clear {
  clear: both;
}
#content-wrapper {
  width: 760px;
  margin: 0 auto;
  padding: 0 0 15px;
  text-align: $startSide;
  background-color: $mainBgColor;
  border: 1px solid $borderColor;
  border-top: 0;
}
#main-wrapper {
  margin-$startSide: 14px;
  width: 464px;
  float: $startSide;
  background-color: $mainBgColor;
  display: inline;       /* fix for doubling margin in IE */
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
#sidebar-wrapper {
  margin-$endSide: 14px;
  width: 240px;
  float: $endSide;
  background-color: $mainBgColor;
  display: inline;       /* fix for doubling margin in IE */
  word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
  overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */
}
/* Headings
----------------------------------------------- */
h2, h3 {
  margin: 0;
}
/* Posts
----------------------------------------------- */
.date-header {
  margin: 1.5em 0 0;
  font-weight: normal;
  color: $dateHeaderColor;
  font-size: 100%;
}
.post {
  margin: 0 0 1.5em;
  padding-bottom: 1.5em;
}
.post-title {
  margin: 0;
  padding: 0;
  font-size: 125%;
  font-weight: bold;
  line-height: 1.1em;
}
.post-title a, .post-title a:visited, .post-title strong {
  text-decoration: none;
  color: $textColor;
  font-weight: bold;
}
.post div {
  margin: 0 0 .75em;
  line-height: 1.3em;
}
.post-footer {
  margin: -.25em 0 0;
  color: $textColor;
  font-size: 87%;
}
.post-footer .span {
  margin-$endSide: .3em;
}
.post img, table.tr-caption-container {
  padding: 4px;
  border: 1px solid $borderColor;
}
.tr-caption-container img {
  border: none;
  padding: 0;
}
.post blockquote {
  margin: 1em 20px;
}
.post blockquote p {
  margin: .75em 0;
}
/* Comments
----------------------------------------------- */
#comments h4 {
  margin: 1em 0;
  color: $dateHeaderColor;
}
#comments h4 strong {
  font-size: 110%;
}
#comments-block {
  margin: 1em 0 1.5em;
  line-height: 1.3em;
}
#comments-block dt {
  margin: .5em 0;
}
#comments-block dd {
  margin: .25em 0 0;
}
#comments-block dd.comment-footer {
  margin: -.25em 0 2em;
  line-height: 1.4em;
  font-size: 78%;
}
#comments-block dd p {
  margin: 0 0 .75em;
}
.deleted-comment {
  font-style:italic;
  color:gray;
}
.feed-links {
  clear: both;
  line-height: 2.5em;
}
#blog-pager-newer-link {
  float: $startSide;
 }
#blog-pager-older-link {
  float: $endSide;
 }
#blog-pager { 
  text-align: center;
 }
/* Sidebar Content
----------------------------------------------- */
.sidebar h2 {
 margin: 1.6em 0 .5em;
 padding: 4px 5px;
 background-color: $sidebarTitleBgColor;
 font-size: 100%;
 color: $sidebarTitleTextColor;
}
                                                            
.sidebar ul {
  margin: 0;
  padding: 0;
  list-style: none;
}
.sidebar li {
  margin: 0;
  padding-top: 0;
  padding-$endSide: 0;
  padding-bottom: .5em;
  padding-$startSide: 15px;
  text-indent: -15px;
  line-height: 1.5em;
}
.sidebar {
  color: $textColor;
  line-height:1.3em;
}
.sidebar .widget {
  margin-bottom: 1em;
}
.sidebar .widget-content {
  margin: 0 5px;
}
/* Profile
----------------------------------------------- */
.profile-img {
  float: $startSide;
  margin-top: 0;
  margin-$endSide: 5px;
  margin-bottom: 5px;
  margin-$startSide: 0;
  padding: 4px;
  border: 1px solid $borderColor;
}
.profile-data {
  margin:0;
  text-transform:uppercase;
  letter-spacing:.1em;
  font-weight: bold;
  line-height: 1.6em;
  font-size: 78%;
}
.profile-datablock {
  margin:.5em 0 .5em;
}
.profile-textblock {
  margin: 0.5em 0;
  line-height: 1.6em;
}
                                                            
/* Footer
 ----------------------------------------------- */
#footer {
  clear: both;
  text-align: center;
  color: $textColor;
}
#footer .widget {
  margin:.5em;
  padding-top: 20px;
  font-size: 85%;
  line-height: 1.5em;
  text-align: $startSide;
}
]]></b:skin>
  </head>
  <body>
  <b:section class='navbar' id='navbar' maxwidgets='1' showaddelement='no'>
<b:widget id='Navbar1' locked='true' title='Navbar' type='Navbar'/>
</b:section>
  <div id='outer-wrapper'><div id='wrap2'>
    <!-- skip links for text browsers -->
    <span id='skiplinks' style='display:none;'>
      <a href='#main'>skip to main </a> |
      <a href='#sidebar'>skip to sidebar</a>
    </span>
    <div id='header-wrapper'>
      <b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'>
<b:widget id='Header1' locked='true' title='haniszakirahdanfaqihahhusni (Header)' type='Header'/>
</b:section>
    </div>
    <div id='content-wrapper'>
      <div id='crosscol-wrapper' style='text-align:center'>
        <b:section class='crosscol' id='crosscol'/>
      </div>
      <div id='main-wrapper'>
        <b:section class='main' id='main' showaddelement='no'>
<b:widget id='Blog1' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>
</b:section>
      </div>
      <div id='sidebar-wrapper'>
        <b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>
<b:widget id='Followers1' locked='false' title='Followers' type='Followers'/>
<b:widget id='BlogArchive1' locked='false' title='Blog Archive' type='BlogArchive'/>
<b:widget id='Profile1' locked='false' title='About Me' type='Profile'/>
<b:widget id='Attribution1' locked='false' title='' type='Attribution'/>
</b:section>
      </div>
      <!-- spacer for skins that want sidebar and main to be the same height-->
      <div class='clear'>&#160;</div>
    </div> <!-- end content-wrapper -->
    <div id='footer-wrapper'>
      <b:section class='footer' id='footer'/>
    </div>
  </div></div> <!-- end outer-wrapper -->
  <b:include data='blog' name='google-analytics'/>
</body>
</html>

1. Pergi ke Dashboard - Pilih blog anda - klik Template - tekan butang Edit HTML

2. Select All (ctrl+A) dalam ruangan kod tu dan delete!

3. Then, copy kod tadi dan paste ke dalam ruangan kod itu semula.

4. SAVE! It's so easy!!




18 November 2013

Tips: Panduan Menurunkan Berat Badan Untuk Wanita

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum


1. Jadikan sebagai komitmen

 Seperti matlamat lain yang ingin anda capai untuk menurunkan berat badan adalah satu komitmen yang perlu dilakukan dengan sepenuh hati. Pertama, fikirkan kenapa anda ingin menurunkan berat badan? Tentulah untuk kepuasan diri anda sendiri dan bukanlah untuk orang lain. Ini memerlukan oerubahan drastik terhadap rutin makan, aktiviti harian dan tabiat yang menjadi kebiasaan.


2. Dapatkan sokongan emosi

 Anda perlukan sokongan daripada pasangan, ahli keluarga, kawan rapat dan rakan sekerja. Mereka perlu memahami bahawa anda ingin melakukannya dengan sepenuh hati.


3. Tetapkan matlamat yang realistik

 Anda mahu hilang 20 kilogram dalam masa dua minggu? Itu tidak munasabah dan seharusnya berazam untuk berbuat demikian. Realistiklah dalam apa jua jangkaan atau anda akan hanya mengecewakan diri sendiri di kemudian hari.


4. Jadilah seorang yang aktif

 Dengan bersenam selama 30 minit setiap hari, sebanyak empat kali seminggu dapat membantu menggandakan hasilnya. Cubalah berjalan atau berjoging di sekitar kawasan perumahan, 15 minit pada waktu pagi dan 15 minit lagi pada waktu petang.


5. Makan dengan sihat dan nikmatinya

 Mengapa makan dengan sihat harus menjadi hidangan yang membosankan? Jika anda ingin mengurangkan berat badan dengan sihat dan menjaga berat badan, anda perlu mengamalkan tabiat pemakanan yang pada masa sama, masih membenarkan anda menikmati makanan tersebut. Jika tidak anda tidak akan terdorong untuk terus makan secara sihat. Wanita Malaysia disarankan untuk mengambil 2,000 kalori setiap hari. Manakala lelaki pula sebanyak 2,500 kalori setiap hari.


6. Ubah gaya hidup anda

Ya, anda telah pun mula mengubah gaya hidup anda seperti pemakanan dan aktiviti fizikal. Strategi penurunan berat badan yang berjaya bermakna anda mengubah cara hidup dan pemikiran.


Sumber Inspirasi : Akhbar Mingguan Malaysia (Kesihatan & Kecantikan)




17 November 2013

Bukan Sekadar Blog Biasa

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum.

Hai! Ikin sudah pun sedaya upaya mengubah design blog ini. Daripada pink kepada kelabu, daripada kelabu.. bertukar pulak kepada warna pink. Sebenarnya, Ikin cuba cari idea dan inspirasi untuk mencipta dan mendesign semula blog ni. Alhamdullillah, hampir selama seminggu jugaklah Ikin dapat selesaikan. Sekarang, Ikin dah jadi sebagai pengguna Template Denim. Bila nak cari tutorial ni, senang je. Sebab.. kebanyakkannya blogger-blogger di luar sana banyak guna Template Denim ni. Mujurlah Ikin terjumpa template ni daripada Adik Faqihahhusni kita ni. Thanks, adik Qihah!

p/s : Nak guna Template Denim jugak? Nanti Ikin update tutorialnya, okay? Thanks!

Perasmian Blog Studios [ kononnya.. LOL! ]

 Dengan ini, Ikin merasmikan pelancaran blog studios pada 17 November (2013). Bersempena 2014 dengan berlandaskan "Blog Bertemakan Studios, Animasi BoBoiBoy, Warna Pink & Remaja.." secara rasmi. Dan juga merasmikan sebagai pengguna Template Denim.

Wassalam..




15 November 2013

Sorry, this is new information!

Bismillahirrahmanirrahim dan Assalamualaikum



Maaf, korang di luar sana. Blog Studios ini sedang mengalami perubahan dan pembaharuan reka bentuk bersempena 2014. Maklum lah bakal mencecah usia 15 tahun untuk tahun depan. Saya tak ubah design a.k.a. edit HTML di sini sebaliknya edit di blog lain/blog khusus. Harap korang faham kenapa saya terpaksa privatekan blog studios ni. Sukar untuk menjelaskan keadaan tapi saya cuba menerangkan situasinya di sini dengan tulus.

InsyaAllah, saya akan kongsikan zikir/selawat/tasbih, drama, novel atau lain-lain. Saya berharap semua follower bersabar menanti perubahan design pada blog studios ini. Jom layan lagu/lirik di sini.

3 November 2013

Superb Kelabu!!~



Blog saya lebih bertemakan kepada animasi dan remaja

Nampak tak Ikin dah tukar design sikit? Sikit ke banyak....?? Macam banyak je~ Yelah kan.. Ikin edit ada sebab jugak. Pada mulanya, KazukiX5 tegur sebab Ikin lupa nak letak credits lukisan. I'm sorryyyyyyy~ Gomen`nasai... *tergaru-garu kepala . Ikin kan pelupa sikit orangnya. Minta maaflah sebab saya terlupa letak credits, ke.. Memang saya cepat lupa. Kak Fiqah pun ada tegur jugak. Syukran Jazilan sebab dah tegur saya :) Saya faham komen dan kritikan orang lain, saya terima dengan hati yang redha.

Benda selalu dah kena tegur, jadi tak ada lah mudah melenting. Saya tahu sebelum ni adalah salah saya. Saya agak cuai, lupa dan tak berapa peka dengan perkara tu. Hehehe.. *maaf, maaf.. Saya insaf. Lain kali saya akan peka dengan bab-bab credits ni, okay? Yang lepas, biarlah berlalu. Tak perlulah nak diungkitkan.. Lagi pun, saya tak terasa hati pun pada mereka yang tegur dan komen tentang Blog Studios saya ni. Chill lah bila kena tegur tu, kan, kan, kan? Terima kasih banyak-banyak lagi sebab dah tegur terhadap kecuaian dan kealpaan saya selama ini.


Extras in entry

- Sahabat selama 3 tahun (darjah 4) -

- Oh, no! Probe...~ Why you die? #cry

- He'll never live without her power -
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...